آقای روحانی شب گذشته در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه بودجه سال 1392، 210 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده و بر اساس گفته معاونت برنامهریزی دولت قبل در خوشبینانهترین حالت 130 هزار میلیارد تومان آن محقق میشود و 80 هزار میلیارد تومان قابل محقق شدن نیست، تصریح کرد: در شروع فعالیت دولت نیز معاونت برنامهریزی مجددا این موضوع را بررسی کرد و به همین نتیجه رسید که آنچه که امکان تحقق آن وجود دارد حدود 130 هزار میلیارد تومان است.
رئیسجمهور با اشاره به عزم دولت یازدهم برای اصلاح بودجه سال 1392 و با بیان اینکه منابع جدیدی را در اصلاحیه دولت پیشبینی کرده است، گفت: اصلاحیه بودجهای که دولت به مجلس داده میزان رقم بودجه 150 هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است و اگر تمام این رقم تصویب شود 60 هزار میلیارد تومان کمتر از رقم 210 هزار میلیارد تومانی است که قبلا پیشبینی شده است.
امام این تمام ماجرا نیست؛ چرا که این صحبتها حدود چهار ماه پیش عینا از زبان معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور دولت دهم بیان شد اما آن زمان با مخالفت گسترده و جدی برخی رسانههای خاص و برخی نمایندگان مجلس روبرو شد.
بهروز مرادی در برنامه گفتگوی ویژه خبری که با حضور او و غلامرضا مصباحی مقدم، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس برگزار شد، در رابطه با موضوع منابع وجوهی که دولت در لایحه بودجه سال 92 در نظر گرفته، عنوان کرد: این رقم در کمیسیون تلفیق بالغ بر 167 هزار میلیارد ریال است که الان به 210 هزار میلیارد ریال در نظر گرفته شده است که اصلا به هیچ عنوان وجود خارجی ندارد. و سال گذشته 514 میلیارد و هشتصد میلیون تومان بوده که الان به 42 هزار میلیارد تومان رسیده است.
وی افزود: طبق مصوبه مجلس این عنوان به «به دولت اجازه داده میشود با رعایت اصل 44 تا سقف 30 هزار میلیارد تومان نسبت به واگذاری شرکتهای دولتی اقدام و منابع را به بندهای 310 و 502 قانون واریز کند.» تغییر داده شده است. سال گذشته همین بند 3 هزار و 500 میلیارد تومان پیشنهاد شد که این میزان از طریق واگذاری رد دیون و یا تهاتر اقدام شد؛ 16 هزار میلیارد تومان تنها 514 میلیارد و 800 میلیون تومان به صورت نقدی محقق شد.
تایید صحبتهای چهار ماه قبل نماینده دولت دهم درباره بودجه سال 92 توسط رئیسجمهور دولت یازدهم نشان میدهد که در این ماجرا، لجبازی و مسائل دیگری وجود نداشته و صرفا یک بحث کارشناسی اقتصادی بوده که توسط برخی رسانهها، سیاسی شده است. اکنون نمایندگان مجلس باید از اعضای کمیسیون اقتصادی این سوال را مطرح کنند که چگونه طرح بودجهای را تهیه کردهاند که هیچ دولتی با گرایشهای متفاوت سیاسی و اقتصادی قادر به اجرایی کردن آن نیست؟
جالب آنکه در برنامه گفتگوی ویژه خبری، مصباحی مقدم ضمن متهم کردن نماینده دولت به دروغگویی، درآمدهای دیده شده در بودجه را 100 درصد قابل تحقق عنوان کرده بود اما اکنون و پس از اصلاحیه دولت برای بودجه، نه تنها مخالفتی اعلام نکرد بلکه حتی نمایندهای هم به منظور همکاری با دولت در این زمینه مشخص کرد!
چگونه است که اظهارات آقای روحانی درباره عدم تحقق بودجه، نشانه صدق و راستی ایشان و مجموعه دولت یازدهم است اما نقل عین این کلام از سوی احمدینژاد، موجب هتاکی و توهین به دولت دهم و درغگو نامیدن آن میشود؟
به نظر میرسد با توجه به اینکه هم محمود احمدینژاد و هم حسن روحانی، بودجه طراحی شده توسط مجلس نهم را غیرقابل اجرا میدانند، لازم است تا یک بازنگری اساسی در نحوه تعامل مجلس با دولت در زمینه تدوین بودجه صورت بگیرد و شرایط به نحوی مدیریت شود که این بخش مهم از اقتصاد کشور، تحت انحراف بازیهای سیاسی قرار نگیرد و مثلا چون رابطه دولت با مجلس خوب نیست، بودجه به گونهای غیرقابل اجرا و تحقق طراحی شود که منجر به شکست برنامههای اقتصادی دولت شود.